Orange chicken uit de oven 

Gerechten die uit Amerika komen overwaaien zijn vaak heel erg lekker, maar ook vaak erg calorierijk. De orange chicken zoals ze die in Amerika kennen is daar een van, maar niet deze, deze wordt namelijk niet verdrietiger, maar gebakken in de oven. 

Het is soms helemaal niet nodig om kip te frituren om ze krokant te krijgen. Kijk maar naar dit recept. 

De lekkere sticky sinaasappel en gember saus wordt pas na het bakken toegevoegd. Zo blijft je kip lekker krokant. 

Dit heb je nodig:    Voor 4 personen

Voor de kip:

500 gram kipfilet in blokjes van ongeveer 3x3cm

peper en zout

2 eetlepels bloem

1 ei geklutst 

paneermeel

Voor de sticky saus:

1 eetlepel olie om te bakken

3 cm gember geraspt 

2 teentjes knoflook geraspt

Optioneel: 1 snufje chiliflakes 

2 eetlepels sojasaus 

3 eetlepels azijn 

3 eetlepels suiker

1 grote sinaasappel (of 2 kleien) sap (150 ml) en een beetje zest 

1 slurrie van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water 


En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220gr. C 

Dek de blokjes kip droog met een stukje keukenpapier. 

Nu kun je er voor kiezen om drie diepe borden klaar te zetten om de kip te paneren. Je kent het wel. 1 bord met bloem, 1 met geklutst ei en 1 met paneermeel. 
Zelf vind ik dat altijd maar een geklieder en gedoe. 
En om eerlijk te zijn, voor dit recept is dat eigenlijk ook niet nodig. Natuurlijk ga je je kip paneren, maar in dit geval hoeft dat niet perfect te zijn en hoeft het paneermeel ook niet iedere cm van je kip te bedekken. 
Het gaat er om dat je kip een krokant laagje krijgt met bakken. 
Daarna giet je die overheerlijke sticky saus er overheen en dan merkt niemand meer of het wel of niet perfect gepaneerd was. 

Dus.....

Je kunt een afkorting nemen. Doe de droog gedepte kip blokjes in een ziplock zakje. Kruid met peper en zout.
Voeg de bloem toe. Sluit het zakje en schud goed door elkaar. 
Doe het weer open en voeg het geklutste ei toe. Doe het weer dicht en schud goed door elkaar. 
En je raadt het al. Als laatste voegen we het paneermeel toe en schudden we dat goed door elkaar. 

Hoeveel paneermeel je nodig hebt is moeilijk te zeggen. Ik doe het een beetje op gevoel. Als je kip in de zak een relatief droog paneermeel laagje heeft dan is het prima. 

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. 
Spuit er een klein beetje bakspray op (olijfolie kan ook) 

Neem de kip blokjes een voor een met een tang uit het zakje en leg ze op de bakplaat. Zorg dat ze elkaar niet overlappen. 
Als je klaar bent spuit je een beetje bakspray over de kip en schuif je die voor 15-20 min in het midden van de oven. 

In de tussentijd maak je de saus. (En kook je eventueel wat rijst... )


Zet hiervoor een pannetje op het vuur. 

In een maatbeker meng je de sojasaus, suiker, azijn, en het sap en de zest van de sinaasappel. Roer even door. 


Voeg een klein scheutje olie toe aan de pan.
Doe de knoflook, gember en chiliflakes erbij en roer goed. Bak ongeveer een halve minuut. 

Blus af met het saus mengsel uit de maatbeker. 

Maak een slurrie van een eetlepel maïzena en een eetlepel koud water. Voeg dit al roerend met een garde toe aan de saus. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt. 

Is je saus te dik, voeg dan een scheutje water toe. Is ze nog te dun dan kun je nog een (kleine) slurrie toevoegen. 

Neem de pan van het vuur.

Neem vervolgens de kip uit de oven. Doe deze in een kom en giet de saus er overheen. 

Roer goed om. 

Lekker met witte rijst! 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.