Filotaart met asperges en rauwe ham

 

De ingrediënten:    Voor 6 personen

1 pakje diepvries filodeeg ontdooid

2,5 eetlepels vloeibare boter

1,5 bosje groene asperges 

100 gram doperwten (diepvries)

1 eetlepel olijfolie 

1 ui gesnipperd 

150 gram rauwe ham blokjes 

300 ml volle melk

1 opgehoopte eetlepel maïzena 

4 eieren losgeklopt 

nootmuskaat, peper en zout naar smaak 

25 gram cheddarkaas geraspt 

 

 

En zo maak je het:

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook.


Verwijder de houterige uiteinden van de asperges. Snij de tips er af en hou even apart. 
De rest van de asperges snij je in stukken van ongeveer een centimeter.

Zet een braadpan op het vuur en voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Voeg de gesnipperde ui en de rauwe ham blokjes toe en bak een minuut of twee. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen. 

Als het water kookt kook je eerst de aaperge stukjes een minuutje. 
Schep ze met een schuimspaan uit het water in een kom met ijskoud water zodat ze mooi groen en beetgaar blijven. 

Vervolgens voeg je de tips toe aan het kokend water. Die hoef je maar een paar seconden onder te dompelen. Schep ook deze met een schuimspaan uit het water in een aparte kom met ijskoud water. 

Giet het water uit de pan af en doe 2/3 van de melk in deze pan. Breng aan de kook. In een kommetje maak je een slurrie van de maïzena en een eetlepel water. 
Giet deze slurrie bij de kokende melk en roer onmiddellijk met een garde. Blijf goed roeren totdat je een romige massa hebt. Dat duurt maar een minuutje of zo. Zet het vuur uit. Voeg de rest van de melk (koud) toe en roer opnieuw met een garde. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 

Laat wat afkoelen. 

Verwarm de oven voor op 200gr. C

Vet een bakvorm in met boter. Neem het filodeeg erbij en bekleed de bakvorm slordig met het deeg. Je hebt zo'n vier lagen nodig. Tussen iedere laag breng je wat boter aan met een kwastje. Laat het filodeeg ook een beetje over de rand heen hangen. 

Doe de geklopte eieren bij het afgekoelde melk mengsel. Roer nog een keer goed door met de garde. 

Giet de asperges af, zowel de plakjes als de punten en dep droog met keukenpapier.

Voeg de asperge plakjes toe aan de rauwe ham blokjes.  Voeg ook de bevroren doperwten toe en roer even door. 

Verdeel vervolgens het groente mengsel over het filodeeg. 

Giet de eieren met de melk er overheen. 

Leg de aapergetips er bovenop. Verdeel er tot slot de geraspte cheddar overheen. 

Schuif in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten totdat het filodeeg goudbruin is en het midden van de taart helemaal gestold. 

Neem uit de oven en laat een kwartiertje staan voordat je de taart aansnijdt. 

Ook koud erg lekker! 

Smakelijk! 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.