Fougasse

Fougasse! De Franse tegenhanger van het Italiaanse Focaccia.

Ik ben een enorm Italië fan, en ik hou van focaccia, maar dit Franse brood slaat ook zeker de plank niet mis! Lekker krokant van buiten en een klein beetje zacht van binnen. 

Met de smaak kun je variëren. Ik voegde hier gehakte zwarte olijven en oregano toe, maar je kunt ook bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes nemen of rozemarijn of geraspte Parmezaanse kaas toevoegen. Gewoon wat je zelf lekker vindt. Als je grof zeezout wilt gebruiken, ook prima, maar  combineer het dan niet met olijven of Parmezaanse kaas, dan wordt het over het algemeen te zout. (In het deeg zit ook al zout)  De combinatie van zeezout en kruiden als rozemarijn of oregano kan wel.

 

Wat heb je nodig:                          (voor2 broden)

7 gr. droge gist (1 zakje)

175ml lauwwarm water 

heel klein snufje suiker. 

2 eetlepels goede olijfolie

250 gr. tarwebloem gezeefd (+ extra om te bestuiven) 

6 gr. zout 

Flinke handvol gehakte olijven 

2 theelepels gedroogde oregano

 

Hoe maak je het: 

Meng het zakje gist met 175ml lauwwarm water in een maatbeker. Voeg een heel klein snufje suiker toe. Misschien een vierde theelepeltje. Dit is alleen bedoeld om het gist te activeren. Roer even goed door en laat het een paar min. staan totdat het mengsel begint te schuimen. 

In de tussentijd meng je in een grote kom de gezeefde bloem met het zout. 

Voeg hieraan de gehakte olijven en de oregano toe (of de toevoegingen die jij zelf hebt gekozen)

Doe het gistmengsel nu bij het bloemmengsel en roer goed door. 

Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg er op. 

Kneed een minuut of vijf totdat je een soepel deeg hebt.

Mocht het te plakkerig zijn voeg dat beetje bij beetje nog wat bloem toe. 

Vorm een bal van het deeg en leg hem terug in de kom. 

Dek af met aluminiumfolie en daar overheen een schone theedoek. 

Laat het deeg 45 min. rijzen op een warme tochtvrije plek, bijvoorbeeld in je oven, DIE UIT STAAT!

 

Na de eerste rijs verdeel het deeg in twee gelijke stukken.  

Rol ze met de deegroller uit tot twee ovale plakken van ongeveer 1cm dik.

Leg bakpapier op je bakplaat en leg de twee plakken erop. 

Snij met een scherp mes het deeg een paar keer schuin  in en trek het een beetje uit elkaar zodat er kleine openingen ontstaan. Laat nu een tweede keer rijzen. Ongeveer 20 min.

Opnieuw op een warme tochtvrije plek zoals je oven (die nog steeds uit staat ☺) 

 

Na de tweede rijs verwarm je je oven voor op 220gr. C.

Zet een hittebestendige kom of ovenschaal op de bodem van je oven. 

Kook wat water in je waterkoker en giet een laag kokend water in die kom of schaal op de bodem van je oven. Dit zal zorgen voor een stoom-effect, waardoor je brood van binnen zacht blijft en van buiten lekker knapperig wordt. 

Zet de bakplaat met de broden in het midden van je oven en bak voor ongeveer 20 min. 

Iedere oven is anders, dus check af en toe even of ze niet te donker worden. Zo ja, zet dan de temperatuur wat lager of haal ze een paar min. eerder uit je oven. 

Laat afkoelen en snij dan in reepjes. 

 

Een Fougasse beleg je normaal gesproken niet. Het is heerlijk om zo te eten of om te dippen in een goede olijfolie, tapenade of aioli. 

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.