Mini Berliner bollen

Berliner bollen. Wie kent ze niet?

Ze worden hier traditioneel op oudejaarsavond gegeten.

Ik vul ze altijd met jam, maar ze worden ook wel eens gevuld met banketbakkersroom. 

Wil je ze ook maken, dan is dit wat je nodig hebt:

Voor 24 kleintjes 

Voor het deeg

500 gram bloem

1 zakje gedroogde gist (7gr)

30 gram suiker

1 zakje vanillesuiker

1 theelepel vanille extract 

125ml lauwwarme melk 

2 eieren

1 eidooier

100 gram gesmolten boter 
Voor de vulling:

1eiwit

een paar eetlepels jam naar keuze

Om te frituren:

Neutrale olie

Garneren met:

Poedersuiker 


En zo maak je ze:

Doe de melk en de gist in een grote mengkom. Voeg een klein snufje van de suiker toe. 
Laat 5 minuten staan. 

Voeg vervolgens alle overige ingrediënten voor het deeg toe behalve de bloem. 
Meng met de machine of met een handmixer met deeghaken.

Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed verder met je handen totdat je een elastische bal over hebt.

Leg de bal terug in de kom. Dek af met plasticfolie en een schone theedoek en laat 1 uur rijzen.

Neem het deeg er weer bij. Kneed even door en rol vervolgens uit tot een plak van ongeveer 0,5cm dik.

Steek er met een vormpje of met de bovenkant van een glas cirkels uit van ongeveer 5cm diameter.

Leg de helft van de cirkels op een bakplaat voorzien van een bakpapier. Laat er wat ruimte tussen om te rijzen.

De andere helft van de cirkels worden de bovenkantjea van je Berliner bollen, maar eerst leg je in het midden van ieder onderkantje een lepeltje jam. 
Bestrijk de randen van de cirkels met het eiwit. Dit dient als je "lijm".

Leg er nu de andere helft van de cirkels (de bovenkanten) op en druk de randjes wat aan.

Dek opnieuw af met plasticfolie en een schone theedoek en laat opnieuw een uur rusten.

Verwarm de olie in een wok of diepe braadpan tot 180gr C. en bak de Berliner bollen ongeveer 1 minuut per kant totdat ze goudbruin zijn.

Leg op keukenpapier en laat wat afkoelen.

Bestrooi met poedersuiker en geniet!

 

Smakelijk!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.