Proemevlaai (pruimenvlaai)

Er gaat niets boven echte Limburgse proemevlaai! (pruimenvlaai)

Mijn oma maakte hem regelmatig in de "pruimentijd" 

Nu is het aan mij 😉

Deze vlaai is het lekkerst met Kwetsen. Dat is een oud pruimenras. Ze worden in Nederland nog maar zelden verbouwd en vrijwel uitsluitend in Limburg. In Duitsland kennen ze ze ook. In Duitsland noemen ze ze Zwetschgen.

Deze pruimen zijn niet zo lekker om uit het vuistje te eten, omdat ze niet erg sappig zijn, maar ze zijn ideaal om mee te bakken! 

Ik nam een kilo Kwetsen voor een vlaai van rond 27 cm.  We willen natuurlijk niet te zuunig zijn hier in het zuiden 😜

De Ingrediënten:

275 gram bloem

1 ei

2 eetlepels suiker + nog twee om straks over de pruimenvlaai te strooien

1 zakje gist gedroogd (7gr)

75 gram roomboter

100 ml lauwwarme melk

1 theelepel zout 

1 handje paneermeel 

1 kg Kwetsen 

 

En zo maak je het:

Meng de melk met 2 eetlepels suiker en het zakje gist.

Zet even aan de kant totdat het gaat schuimen.

In een grote mengkom (of in de kom van je keukenmachine) doe je het zout, de bloem, het ei en de boter.

Voeg het gistmengsel er aan toe en kneed totdat je een egale bal deeg hebt. Als het deeg te nat is voeg je beetje bij beetje nog wat bloem toe. 

Leg de deegbal terug in de kom. Dek af met plasticfolie en een schone theedoek en laat een uur rijzen.

In de tussentijd was je de pruimen, verwijder je de pit en snijdt je ze in kwarten.

Dep de pruimen droog. 

Verwarm de oven voor op 185gr. C.

Vet je vlaaivorm in en strooi er een beetje bloem in tegen het plakken. 

Neem de deegbal erbij en kneed even door.

Rol hem uit tot een ronde plak die een paar cm groter is dan je vlaaivorm.

Leg het deeg in je vlaaivorm. 

Druk het deeg ook tegen de randen omhoog. 
Prik met een vork gaten in de het deeg zodat de lucht weg kan. 
Strooi een handje paneermeel op het deeg zodat eventuele vocht uit de pruimen opgevangen kan worden en je bodem niet zompig maakt. 

Beleg de bodem met de pruimen. Zet ze schuin rechtop, dakpansgewijs en begin aan de buitenkant. 
Strooi er de resterende twee eetlepels suiker overheen.

Zet een schaaltje water op de bodem van je oven. Dit zal zorgen voor stoom en voorkomt dat de bodem uitdroogt. 

Zet je vlaai in de oven en bak voor 30-35 minuten. Check af en toe even, want iedere oven is anders. Geef hem wat langer indien nodig of wat korter als het te snel gaat. 

 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.