Konijn in het zuur (op Limburgse wijze)

Dit recept plaats ik hier graag ter nagedachtenis aan mijn oma. Zij was de expert op het gebied van "knien in 't zoer".
Ieder jaar met kerst kwam er bij oma een grote schaal met konijnenbouten in het zuur op tafel. (Sorry Flappie...)

De hele familie ging zich hieraan te buiten. Je kreeg dit tenslotte maar één keer per jaar voorgeschoteld.

Hoewel mijn konijn qua smaak nooit helemaal zal kunnen tippen aan het konijn dat mijn oma ons vroeger voorzette, ben ik na heel veel uitproberen aardig in de buurt gekomen, maar toch, alle eer aan oma! 
En bedankt voor het recept ;-)

 

De ingrediënten:     voor 4 konijnenbouten 

4 stuks konijnenbouten

3 rode uien grof gesneden

1/2 liter azijn

water 

3 laurierblaadjes

5 kruidnagels

Peper en zout 

voor de saus:

6 plakken gewone ontbijtkoek 

5 eetlepels appelstroop (of meer naar smaak)

 

Hoe ga je te werk;

Je begint een dag van te voren met het marineren van de bouten. 

Neem hiervoor een grote kom en leg de konijnenbouten er in. Voeg de grof gesneden rode uien toe en de laurierblaadjes en de kruidnagels. (Ik doe deze altijd in een thee-ei, dan hoef ik naderhand niet zo lang te zoeken om ze uit de saus te vissen.) We gaan de laurierblaadjes en de kruidnagels namelijk niet opeten. We gebruiken ze alleen in de marinade. 
Giet een halve liter azijn in de kom. 
Vul aan met kraanwater totdat het konijn net onder staat. 
dek de kom af met plasticfolie en zet voor minimaal 12 uur in de koelkast. Liefst nog wat langer. 

Als je wilt gaan koken neem je de konijnenbouten uit de koelkast. Let op: DE MARINADE NIET WEGGOOIEN, DIT WORDT JE SAUS!

Het thee-ei met daarin de laurierblaadjes en de kruidnagels mag je nu wel alvast weggooien. 

Neem de bouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. 
Kruid ze met peper en zout. 

Zet een grote braadpan op het vuur en smelt er een klont boter in. Braad de bouten aan aan alle kanten totdat ze wat kleur gekregen hebben. 

Hevel de bouten nu voorzichtig over naar je slowcooker. 
Voeg met een soeplepel net zo veel van de azijn-water marinade toe dat het de meeste bouten net bedekt. 
Doe het deksel er op. 
Stel je slowcooker in op stand LOW voor 6-7 uur. Na zes uur zou ik even testen of de bouten gaar zijn.

In tegenstelling tot het konijn in het zuur dat je op het fornuis maakt heb je er nu voorlopig geen omkijken meer naar. Je vocht/marinade kan in de slowcooker ook niet verdampen, dus de rest van de marinade in de kom uit de koelkast heb je niet meer nodig. 

Als de tijd verstreken is en het konijn gaar is neem je de bouten voorzichtig uit de slowcooker en leg je ze even op een schaal. 
De marinade gaat nu je saus worden. 
Giet om te beginnen alle achtergebleven marinade die in de slowcooker zit door een vergiet en vang deze op. 
de uien en eventuele andere restanten die achterblijven in je vergiet gooi je weg. 
De overgebleven "saus" ga je nu binden en op smaak brengen. Doe de "saus" daarvoor terug in de slowcooker en schakel naar de stand HIGH Laat even een beetje warmer worden door het deksel er op te doen. 

Verbrokkel vervolgens de plakken ontbijtkoek boven de slowcooker en voeg de appelstroop toe. 

Laat het deksel er af. 
De saus zal nu vanzelf indikken als de ontbijtkoek oplost maar dat duurt even. Blijf goed roeren. 
Proef als de saus ingedikt is of de smaak goed is. Voeg nog wat ontbijtkoek toe als ze te dun is of nog wat appelstroop als ze te zuur is. Indien nodig kun je nog wat zout en peper toevoegen. 

Is je saus klaar leg dan de konijnenbouten terug in de saus en verwarm alles nog even goed. Vergeet niet de bouten goed te overgieten met de saus bij het opdienen. 

Standaard werd er bij mijn oma vroeger aardappelpuree bij geserveerd en rode kool en spruitjes, maar eet er vooral bij wat jij lekker vindt. 

 

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Mia
6 maanden geleden

Konijn

Al Lony
2 jaar geleden

Zo moet t en anders niet knien in 't zoer".
heeeerlijk

Carmen
2 jaar geleden

Dankjewel! Helemaal mee eens!