Gekruide couscous met kip en groente

Met dit pannetje op tafel waan je je even in Noord-Afrikaanse sferen. 

Niets mis mee zou ik zeggen! Als ik er aan denk komt de geur van de specerijen me al tegemoet. 

Couscous wordt onder andere gemaakt van durum tarwe, ofwel harde tarwe, net zoals veel pasta soorten. Het zijn eigenlijk  kleine deegballetjes, gemaakt van grof gemalen griesmeel en durum tarwe. Voor zover bekend komt couscous oorspronkelijk  uit de stad Marrakesh in Marokko.  Intussen in het voor veel Noord-Afrikaanse landen het nationale gerecht geworden. 

En ook hier in ons kikkerlandje komt het steeds vaker op tafel. 

Zo ook bij ons thuis. 

 

De ingrediënten:               voor 4 personen 

Olijfolie om te bakken 

2 kipfilets (of 300 gram kippendijen) in blokjes 

2 teentjes knoflook fijn gehakt

2 uien in halve ringen 

1 rode paprika in reepjes 

1 winterwortel in dunne reepjes 

150 gram doperwten (vers of diepvries) 

2 theelepels komijnpoeder

2 theelepels korianderpoeder 

2 theelepels kurkumapoeder

300 gram (volkoren) couscous

400 ml kippenbouillon

peper en zout

Optioneel: lente ui of vers gehakte peterselie om te garneren

 

En zo maak je het: 

Verhit wat olijfolie in een braadpan. 

Fruit de uien. 

Voeg de komijn, koriander, kurkuma en de knoflook toe en roer goed. 

Bak ongeveer een halve minuut. 

Schep het mengsel uit de pan en zet even apart. 

Kruid de kip met peper en zout. 

Voeg twee eetlepels olijfolie toe aan dezelfde pan van voorheen en bak de kip goudbruin en gaar. 

Breng in de tussentijd de kippenbouillon aan de kook. 

Doe de couscous in een kom voeg een klein scheutje olijfolie toe en giet de kippenbouillon er over. Dek af en laat maximaal tien minuten afgedekt staan. 

Voeg de groenten en het uien- en specerijenmengsel dat je aan de kant gezet hebt toe aan de kip.

Bak ongeveer 5 minuten. Blijf voortdurend roeren. 

Maak de couscous los met behulp van twee vorken. 

Voeg de kip en de groenten en specerijen uit de pan toe aan de couscous en meng goed door elkaar. 

Breng op smaak met peper en zout. 

Optioneel kun je wat lente ui of vers gehakte peterselie toevoegen om te garneren. 

Ga je voor extra fancy, giet dan nog een paar druppels extra vierge olijfolie er overheen bij het opdienen. 

 

Serveer met een frisse salade. 

Ik ging deze keer voor veldsla met alleen een beetje olijfolie en citroensap er overheen. 

 

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.