Smeuïge chocoladecake met  ganache

Dit is mijn beste chocolade cake recept ooit. Deze cake is zo zacht en smeuïg dat hij letterlijk smelt op je tong 🤤

Bovenop de zachte cake, voegt de dikke laag ganache van pure chocolade een beetje extra luxe toe. 
samen zijn ze onweerstaanbaar 😋😋 

 

Dit heb je nodig:    Voor een ronde cake van 24cm

Voor de cake:

Boter of bakspray om de vorm in te vetten 

75 gram cacaopoeder ongezoet gezeefd 

225 gram bloem gezeefd

150 gram suiker

1 theelepel zout 

1,5 theelepel bakpoeder 

1,5 theelepel backing soda 

2 eieren

250ml melk

2 theelepels vanille extract

125 ml zonnebloemolie

250 ml kokend water 

 

Voor de ganache:

140 gram pure chocolade in stukjes

100 gram volle melk

1 theelepel vanille extract

 

En zo maak het het:

Verwarm de oven voor op 160gr. C. 
Vet de vorm in met boter of bakspray en leg een bakpapier op de bodem. Laat het bakpapier ook langs de zijkanten iets omhoog komen zodat het beslag er straks niet uit kan lopen als je het in de vorm giet. Optioneel kun je ook nog de buitenkant van de vorm bekleden met aluminiumfolie om de randjes dicht te maken.

Meng alle droge ingrediënten in een grote kom. 
Voeg dan de eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract toe en mix met een handmixer voor ongeveer 30 seconden.

Kook het water en voeg dit toe. Mix nog een keer goed door.

Het beslag is heel dun, dunner dan normaal cake beslag maar dat gaat helemaal goed komen.

Giet het in de vorm en bak in het midden van de oven voor ongeveer 40-50 minuten. 

Een exacte tijd aangeven is moeilijk, want iedere oven is anders en de dikte van de cake kan ook nog al eens verschillen afhankelijk van de vorm die je gekozen hebt.
Test voor de zekerheid met de saté prikker methode of je cake gaar is. Steek de prikker er in. Komt deze er droog weer uit dan is de cake gaar. Zo niet, zet hem nog even terug in de oven, maar bak hem ook zeker niet te lang, want dan wordt hij droog.

Neem de cake uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm. 
Haal hem dan uit de vorm en stort hem op een rekje om hem verder te laten afkoelen. 

Nu maak je de ganache. Breek de chocolade in stukken en leg ze in een kom. Verwarm de melk in een steelpannetje met het vanille extract. Als de melk tegen de kook aan is neem je deze van het vuur en giet je ze over de chocolade. Roer totdat alle chocolade gesmolten is.

Laat 5 tot 10 minuten afkoelen en verdeel de ganache daarna over de cake.

Laat afkoelen voordat je deze aansnijdt.

 

NB: Dit recept is te veel voor een normale rechthoekige cakevorm. Die gaat gegarandeerd overlopen.

Wil je die toch gebruiken neem dan van alle ingrediënten 2/3 van de aangegeven hoeveelheid.

Een andere tip is om je cake te bakken in een gietijzeren of emaille pan. Wel goed invetten!! Deze is vaak hoog genoeg om overlopen te voorkomen. Geef hem wel een paar minuten extra oventijd als je cake erg hoog is.  

 

Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.