Rode bieten stamppot 

Dit moet je ècht proberen! Een stamppot van rode biet met braadworst en een relish van spekjes, rode ui, tijm en balsamico 😋

Voor het gemak nam ik voorgekookte bieten, weet je wel zo'n vacuüm verpakking. Die zijn prima voor dit recept. 

De Ingrediënten: voor 4 personen 

1 klontje boter

4 braadworsten 

Voor de stamppot:

1 kg aardappelen, kruimig. Geschild en in kleine stukken

3-4 rode bieten voorgekookt

peper en zout naar smaak

0,5 theelepel kaneel

1 snufje nootmuskaat

1 klein scheutje melk

een paar kleine klontjes boter 

Voor de relish:

2 rode uien in halve maantjes

1 bakje spekreepjes 

1 scheut balsamico azijn 

1 theelepel tijm gedroogd 

peper 

 

En zo maak je het:

Zet om te beginnen de aardappelen op op hoog vuur.

Smelt een klontje boter in een pan en bak de braadworsten op een laag vuurtje goudbruin en gaar.
Keer ze regelmatig om. 

Doe de bieten in een blender en pureer ( kan ook met de staafmixer, maar let dan wel op met spetters anders kun je je keuken opnieuw witten 😬)

Verwarm de gepureerde bieten even in een pannetje of in de magnetron.

Neem de worsten uit de pan en leg ze op een bord. Hou ze warm onder aluminiumfolie.

In dezelfde pan van de braadworsten bak je nu de spekjes en de ui met de tijm. Doe dit op een laag vuurtje. Geef ze de tijd om langzaam gaar en bruin te worden. Voeg ook wat peper toe. 
Voeg als de spekjes en de uien gaar zijn een scheutje balsamico azijn toe. Begin met een beetje. Proef en voeg eventueel nog wat meer toe. 
Leg de worsten terug in de pan en verwarm nog even mee.

Giet de aardappelen af. Voeg wat klontjes boter, een klein scheutje melk, peper en zout en de kaneel en nootmuskaat toe. 
Voeg ook de gepureerde rode biet toe. Pureer met een pureestamper en roer goed door elkaar. 

Nu ben je klaar om op te scheppen!

 
Smakelijk!