Olijvenbrood 

Zin in een lekkere boterham? 

Laat dit volkorenbrood met een twist dan niet aan je neus voorbijgaan. 

De twist zit hem in de toevoegingen van zwarte olijven en oregano, 

want waarom zou je saai brood eten?!?

Beleg het naar keuze, besmeer het met een beetje boter of eet het gewoon zo uit het vuistje. 

 

De ingrediënten:                                 (voor 1 brood)

500 gr. volkoren bloem gezeefd. (+ extra om te bestuiven)

7 gr. droge gist (1 zakje)

klein snufje suiker

3 eetlepels olijfolie

1,5 theelepel zout

3 theelepels gedroogde oregano

2 handen vol gehakte zwarte olijven 

 

Hoe ga je te werk: 

Doe 280ml lauwwarm water in een maatbeker. 

Voeg de gist toe en een heel klein snufje suiker om de gist te activeren. 

Roer even goed door en zet weg op een warme plek totdat het gaat schuimen. 

 

Meng in een grote kom de bloem, het zout, de oregano, olijfolie en de gehakte olijven. 

Voeg het gistmengsel hieraan toe en roer door elkaar. 

Bebloem je werkblad en kneed goed door totdat je een elastische deegbal hebt. 

Mocht het te plakkerig zijn voeg dan beetje bij beetje nog wat bloem toe, maar maak het niet te droog. 

Leg de deegbal terug in de kom. Dek af met plastic folie en leg er een schone theedoek overheen. 

Laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek. Bijvoorbeeld in je oven (DIE UIT STAAT)

Na de eerste rijs neem je het deeg weer erbij.

Bebloem opnieuw je werkblad en kneed het goed door. 

Vorm een mooie ronde bal en leg deze in een rond rijsmandje. Als je geen rijsmandje hebt kun je de deegbal ook op een goed bebloemde theedoek (gebruik véél bloem, anders gaat het plakken!) in een vergiet leggen. Waarom een vergiet en geen ronde kom? Het vocht moet ergens heen kunnen. In een dichte kom zou het te veel gaan plakken. 

Dek af met een schone theedoek en laat voor de tweede keer een uur rijzen. 

Na de tweede rijs verwarm je de oven voor op 210gr. C. 

Plaats een vuurvaste kom of ovenschaal op de bodem van je oven. 

Giet hier kokend water in. Dit zal straks zorgen voor een stoom-effect, waardoor je brood van buiten krokant en van binnen zacht wordt. 

Kiep voorzichtig de rijsmand (of vergiet) om op de met bakpapier beklede bakplaat. 

Met de mooie ronde kant naar boven dus. 

Heb je een rijsmandje gebruikt dan krijg je van die mooie streepjes op je brood. 

Schuif de bakplaat in het midden van je oven en bak het brood voor 35min. 

Check tegen het einde van de baktijd af en toe even, want elke oven is anders. 

Om te testen of het gaar is kun je de sateprikker methode gebruiken. 

Steek de houten prikker van bovenaf in het brood en haal hem er weer uit. 

Als hij droog er uit komt is het brood gaar. 

 

Leg je brood op een rekje om af te koelen, tenminste als het lukt om er vanaf te blijven....

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.