Chinese dumplings 

Chinese dumplings! Ik ben er gek op! 
Het is natuurlijk even wat werk, maar dan heb je ook wat! 😋 

Ik heb de wontonvellen niet zelf gemaakt. Dat kan natuurlijk wel, maar je kunt net zo goed zo'n pakje uit de diepvries nemen. Als je die allemaal lekker gaat vullen en stomen heb je nog werk genoeg, maar dat is mijn mening 😉

Ik had overigens vierkante velletjes in huis, vandaar dat ik een soort van envelopjes gevouwen heb. 

Ik maak ze met verschillende vullingen, soms met vlees, soms vegetarisch. Het is maar net waar ik zin in heb. 
De vulling die ik gebruik is trouwens niet authentiek, maar wel precies zoals ik het het lekkerst vind. 
Jij hoeft je dus ook niet aan onderstaande ingrediënten te houden. Doe er gewoon in wat jij lekker vindt en geniet!

Wat ik je wel zou willen aanraden is dat je een hele batch in een keer maakt. Dat is maar een keer het werk en daarna meerdere keren genieten, want je kunt ze heel goed invriezen. Belangrijk is dat je ze niet gaart als je ze wilt invriezen. Vul de wontonvelletjes en vouw ze zoals je dat mooi vindt. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze een half uurtje in de vriezer om een beetje aan te vriezen. 
Daarna kun je ze samen in ziplock zakjes stoppen en definitief invriezen. Ze blijven een maand of vier goed. 

Je eet ze met een lekkere dip of in de soep. 

Dit heb je nodig:   Voor 50 dumplings 

50 wontonvelletjes 

Voor de vulling:

200 gram kipgehakt

0,5 prei heel fijn gesneden

0,5 ui heel fijn gehakt

2 teentjes knoflook fijngehakt 

1 duimlengte gember fijngehakt 

8 champignons heel fijn gehakt

0,5 rood pepertje heel fijn gehakt

3 eetlepels sojasaus

1 eetlepel sesamolie

1 eetlepel maïzena 

peper en zout naar smaak

Voor de dip:

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels water 

1 theelepel sambal

Sesamzaadjes

 

En zo maak je het:

maak eerst de vulling door alle ingrediënten voor de vulling goed met elkaar te mengen. 
Neem een wonton velletje en leg een opgehoopte theelepel vulling in het midden. 
Maak met een natte vinger de randjes van het velletje nat. Ik zet hier altijd een bakje water voor klaar om mijn vinger in te dippen.

Vouw de randjes naar elkaar toe zodat je een driehoek krijgt en druk goed aan. Zorg dat je de lucht er uit drukt zodat er geen luchtbellen in je dumplings zitten. 
Vouw nu de uiteinden naar beneden en naar elkaar toe en plak met een natte vinger vast. 

Leg aan de kant en ga verder met het volgende velletje.

Als je klaar bent kun je twee dingen doen. 
Vries een deel in zoals hierboven omschreven of gaar ze nu meteen als je ze nu wilt eten.

Je kunt ze stomen in een stoommandje of eerst even krokant aanbakken en daarna verder gaar stomen.

Dat laatste is wat ik altijd doe. 

Zet hiervoor een grote pan met deksel klaar.

Doe een klein beetje olie in de pan op middelhoog vuur.

Leg de dumplings er in (niet te veel tegelijk!) en bak even aan.
Als ze een mooi bruin kleurtje hebben gekregen voeg je ongeveer een half kopje water toe en doe je meteen het deksel op de pan. Zet het vuur een klein beetje lager en stoom de dumplings in ongeveer 8 minuten gaar. Zorg ervoor dat het deksel goed aansluit op de pan zodat de stoom niet kan ontsnappen. 

In de tussentijd meng je alle ingrediënten voor de dip.

Als je dumplings klaar zijn maak je de volgende portie op dezelfde manier. 

Serveer meteen.  

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.