Limburgs zuurvlees "Zoervleisj"

Limburgs zuurvlees zoals mijn oma dat maakte! Wie zou dat nou beter kunnen dan mijn oma? Niemand! Het is niet moeilijk, het neemt alleen vrij veel tijd in beslag. 

De tijd die het in beslag neemt hangt natuurlijk ook af van het soort vlees dat je gebruikt. 

Van origine gebruik je paardenvlees voor zuurvlees. Ik doe dat niet, ik gebruik rundvlees, net zoals mijn oma dat deed. Sukadelappen of runderriblappen om precies te zijn. 

Als je deze lang genoeg laat garen dan worden ze botermals. 

De typische zoetzure smaak krijg je door het toevoegen van azijn en appelstroop. En als je dan toch "Limburgs" zuurvlees maakt, neem dan ook  Limburgse appelstroop. Die van Stroopfabriek Canisius in Schinnen bijvoorbeeld is heerlijk. 

Het is noodzakelijk dat je het vlees een minimaal nacht en liever nog een dag en een nacht laat

marineren in de koelkast. Hou hier dus rekening mee en begin op tijd. Het zal vervolgens ook nog een paar uurtjes op het vuur moeten pruttelen, maar dat is het absoluut waard. 

Probeer het maar. 

 

De ingrediënten:     voor 4-6 personen

Boter om in te bakken

1 kg runderriblappen of sukadelappen in grove stukken gesneden (ongeveer 4x4 cm)

peper en zout naar smaak 

Voor de marinade: 

400 ml water 

300 ml azijn (gewone natuurazijn)

3 blaadjes laurier

3 kruidnagels 

300 gram rode uien in grove stukken gesneden

 Om toe te voegen aan de saus:

5 opgehoopte eetlepels appelstroop

ongeveer 3 dikke plakken ontbijtkoek (om de saus te binden) 

 

En zo maak je het: 

Op dag 1 snij je het vlees in stukken. Je doet het in een grote kom en voegt er alle ingrediënten voor de marinade aan toe. Dek af met plasticfolie en zet minimaal 12, maar liever nog 24 uur in de koelkast. 

Op dag 2 zet je een grote braadpan op het vuur.  Neem het vlees uit de marinade en dep het goed droog met keukenpapier. Kruid het vlees met peper en zout. 

DE MARINADE NIET WEGGOOIEN. DIT WORDT JE SAUS!

Schep de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de marinade. Deze heb je niet meer nodig.   

Voeg wat boter toe aan de pan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. 

Voeg drie kwart van de marinade toe en zet het vuur laag. Leg het deksel schuin op de pan en laat het vlees zachtjes sudderen. Roer zo nu en dan. 

Mocht het vocht te veel verdampen voeg dan beetje bij beetje nog wat van de marinade toe. 

Als het vlees zo goed als gaar is (gemiddeld na een uur of 2-3) neem je het deksel van de pan en laat je het er af zodat de saus wat kan indikken. 

Voeg nu de appelstroop toe. Proef en voeg om de juiste zoet-zuur verhouding te krijgen eventueel nog wat extra appelstroop toe. Verbrokkel de ontbijtkoek boven de pan er roer goed. Deze zal smelten in de saus en ervoor zorgen dat de saus gebonden wordt. 

Breng indien nodig op smaak met peper en zout.  

Serveer met friet en sla. 

 

Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Bella La Vita
3 jaar geleden

Zelf vind ik de Rinse appelstroop van Guill. Henquet uit Eysden ook erg lekker.

Carmen
3 jaar geleden

Ga ik proberen! 👍🏻