Varkensfilet met jus 

Varkensfilet met jus is ontzettend simpel om te maken in de slowcooker.
Toch lijkt het heel wat als je het zo op tafel zet en zeker met een lekkere jus erbij. 
Je schroeit het vlees even dicht in een pan met wat boter en vervolgens leg je het in je slowcooker en heb je er geen omkijken meer naar. 

Serveer er gekookte aardappels bij of aardappelpuree en rode kool of spruitjes. 

de ingrediënten:        voor 4 personen

 

1 stuk van 800-1000 gram varkensfilet (Dit lijkt enorm veel, maar het "krimpt" nog een beetje tijdens het koken.)

1 eetlepel boter om in te braden

droge kruiden om het vlees mee in te wrijven;

2 theelepels paprikapoeder

1 theelepel gedroogde tijm

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel uienpoeder 

1 theelepel zout

1 theelepel versgemalen peper

Voor de jus: 

400 ml runderbouillon (van een tablet)

1 flinke eetlepel tomatenpuree

2 tl. sojasaus

1 tl. mosterd

peper en zout naar smaak


Voor de afwerking;

1 slurry (mix van gelijke delen maïzena en koud water om de jus te binden)

 

Hoe ga je te werk:

Laat het vlees even op kamertemperatuur komen  

Meng intussen de droge kruiden in een bakje. Hiermee ga je straks het vlees inwrijven.

Meng de ingrediënten voor de jus in een ander bakje roer even goed door en schenk het in je slowcooker.

Neem het vlees erbij en dep het droog met een keukenpapiertje.

Verdeel de droge kruiden over het vlees en wrijf het van alle kanten hiermee in. 

Smelt een klontje boter in een pan op middelhoog vuur.

Leg het vlees in de pan en schroei het van alle kanten kort dicht. Dit duurt maar een paar minuutjes. Zet het vuur uit en hevel het vlees over naar je slowcooker.

Giet het braadvet over het vlees heen.

Zet je slowcooker aan op stand LOW en stel de tijd in op 5 uur. 

Doe het deksel erop.

Als de 5 uur voorbij zijn neem je het vlees uit de slowcooker en leg je het op een snijplank.

De jus, die nu nog veel te dun is, giet je over in een steelpannetje. 
Breng de jus op middelhoog vuur aan de kook. 
Intussen maak je de slurry klaar. (Ongeveer 1 eetlepel maizena gemengd met 1 eetlepel koud water) 

Roer de slurry goed door. Er mogen geen klontjes in zitten.
Als de jus kookt voeg je de slurry al roerend met een garde toe aan de jus. Begin direct met roeren anders wordt het een dikke klont. Blijf even goed roeren totdat de slurry volledig opgenomen is door de jus. 
Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. 

Snij het vlees in plakken van ongeveer 1,5cm dik. Giet de saus er overheen en geniet! 


Smakelijk!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Carmen
4 maanden geleden

Dankjewel! Fijn dat het goed gesmaakt heeft! 😍

Marleen
4 maanden geleden

Wat een heerlijk recept !! dank je wel