Open appeltaart

Tijd voor appeltaart! 
zullen we er een mooie van maken? 

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

300 gram tarwebloem

110 gram koude boter in blokjes

8 eetlepels koud water

2 theelepels suiker 

1 snufje zout 

Voor de vulling:

5-6 friszoete PinkLady appels in flinterdunne halve maatjes gesneden

1 theelepel kaneel

2 eetlepels bruine basterdsuiker

2 theelepels gewone suiker

1 snufje nootmuskaat

1 theelepel vanille-essence 

1,5 theelepel citroensap 

 

En zo maak je het

Snij eerst de appels in zo dun mogelijke halve maantjes. Doe de plakjes in een magnetronbestendige kom en voeg er het citroensap, beide suikers, de kaneel de nootmuskaat en de vanille-essence aan toe. 
Meng voorzichtig door elkaar maar zorg ervoor dat de appels niet breken. 

Zet even aan de kant om in te trekken.

Verwarm de oven voor op 200gr. C

Vet een vlaaivorm van rond 27cm in met bakspray of boter. Laat er optioneel wat broodkruim in rond gaan zodat de bodem straks niet blijft plakken.

Meng alle ingrediënten voor het deeg in de kom van je keukenmachine of kneed het met de hand.

kneed totdat je een egale bal deeg hebt, maar kneed niet te lang. 
Rol het deeg uit tot een circel die iets groter is dan je vlaaivorm.

Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk het tegen de randen aan met je vingers.

Prik met een vork de bodem enkele keren in zodat de lucht weg kan.

Neem de kom met appels en zet hem ongeveer 1,5 minuut op vol vermogen in de magnetron.

De appels zullen hierdoor wat buigzamer worden en minder snel breken als je ze gaat rangeren in je vlaaivorm.

Begin aan de buitenkant en leg de halven maantjes dakpansgewijs, dus licht overlappend in de vorm.

Ga zo door totdat je in het midden aangekomen bent. 
Voor het middelste stukje rol je voorzichtig een of meerdere appelschijfjes op tot een rolletje. Plaatst het voorzichtig in het midden van de vorm zodat het geheel op een roos lijkt. 
Schuif je vlaai in het midden van je oven voor 20 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak nog eens 40-45minuten. 

Het sap dat in de kom van de appels is achtergebleven niet weggooien! Dit gebruik je na het bakken om de appels op je vlaai mee in te strijken. Dit zorgt niet alleen voor extra smaak, maar zorgt er ook voor dat je vlaai niet uitdroogt. 

Neem je vlaai uit de oven, neem hem voorzichtig uit de vorm en leg hem op een rooster. Bestrijk hem met het vocht uit de kom van de appels en laat afkoelen.

 

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.