Kweeperen salted caramel upside down cake

Kweeperen salted caramel upside down cake. 

Het is even een karweitje, maar het is de moeite dubbel en dwars waard! 

Begin op tijd, want de kweeperen moeten eerst 8 uur garen in de slowcooker. (Zie hiervoor mijn recept voor de trifle van kweeperen)

Ik doe dat een dag van te voren, zodat ze compleet kunnen afkoelen en uitlekken voordat ik aan de cake begin. 

 

Dit heb je nodig:      Voor een springvorm van 28cm doorsnee

 

Voor de salted caramel topping: 

45 gram boter 

100 gram bruine basterdsuiker

1 theelepel kaneelpoeder

1 theelepel melk

2-3 kweeperen, gegaard in de slowcooker, goed uitgelekt en in plakjes gesneden. 

0,5 theelepel grove zeezoutvlokken.

 

Voor de cake: 

100 gram Griekse yoghurt

130 gram suiker 

3 eieren

1 theelepel vanille extract

1 zakje bakpoeder 

0.5 theelepel zout

0.5 theelepel kaneel 

190 gram bloem

120 gram zonnebloemolie (of een andere neutrale olie)

 

En zo maak je het:  

Verwarm je oven voor op 180 gr. C. 

 

Begin met het voorbereiden van je springvorm. 

Vet deze in met boter of bakspray en leg een rond vel bakpapier op de bodem. 

Vet vervolgens dit bakpapier ook lichtjes in. 

 

Vervolgens maak je een eenvoudige caramel. 

Smelt hiervoor de boter 40-45 seconden in de magnetron. 

Voeg de bruine basterdsuiker en de kaneel toe. Roer goed door. 

Vervolgens verwarm je dit mengsel nog eens 30 seconden in de magnetron.

Roer opnieuw goed door en giet de caramel in de springvorm. 

Zorg dat de hele bodem bedekt is. 

Leg de kweeperen in een motief naar keuze op de caramel.  Zorg dat alle caramel bedekt is. 

 

In een grote kom meng je de yoghurt, eieren en het vanille extract. Roer goed door met een garde. 

Vervolgens voeg je de suiker toe. 

Roer opnieuw goed door. Voeg de overige ingrediënten toe behalve de olie. Roer goed door. 

Je zult misschien nog een paar klontjes hebben. Voeg nu de olie toe en blijf goed roeren. Als het goed is zullen de laatste klontjes nu verdwijnen.

Giet het beslag bovenop de kweeperen met caramel. 

 

Schuif de springvorm op een bakplaat in het midden van je oven en bak voor ongeveer 40 minuten. 

Test met de saté prikker methode of je cake gaar is. Zo niet geef hem dan nog een paar minuten extra. 

 

Neem uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen. 

Draai hem dan in een keer, maar voorzichtig om op een schaal of bord. 

Strooi er direct de grove zeezout korrels overheen. 

 

Laat verder afkoelen en serveer op kamertemperatuur. 

 

Smakelijk  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.